ceadcebdceb1cf82 cf80ceb9ceb3cebacebfcf85ceafcebdcebfcf82 cf83cf84ceb7cebd cebacf85cf80ceb1cf81ceb9cf83cf83ceafceb1

Άλκα


Η κακοκαιρία “Ντενίζ” που χτύπησε τη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο φέτος τον Νοέμβριο, ανάγκασε πολλά πουλιά να κινηθούν ασυνήθιστα πιο ανατολικά, φτάνοντας ως τις ακτές της Αδριατικής αλλά όπως αποκαλύφθηκε και… του Ιονίου Πελάγους.

Όπως μας ενημερώνει η Ελληνική Ορνιθολογική  Εταιρεία:

Ο κακός καιρός ήταν μάλλον γενναιόδωρος με τους παρατηρητές πουλιών στην Ελλάδα αφού τούς «έφερε» ένα νέο είδος για τη χώρα: την Κοινή Άλκα (Alca torda), ένα θαλασσοπούλι που φωλιάζει σε παράκτιους γκρεμούς της Βόρειας Ευρώπης και τον χειμώνα τον περνάει στον Ατλαντικό και τη Δυτική Μεσόγειο.

Ένα ενήλικο άτομο παρατηρήθηκε από τον Luca Cornacchia, έναν ενθουσιώδη Ιταλό παρατηρητή πουλιών που μένει στην Ελλάδα και ήταν πεπεισμένος ότι φέτος το είδος θα ερχόταν στα μέρη μας. Αφού έψαξε όλα τα λιμάνια της δυτικής Πελοποννήσου τελικά κατάφερε να εντοπίσει την Άλκα στην Κυπαρισσία.

Το νέο διαδόθηκε ακαριαία και το πλήθος παρατηρητών από όλη την Ελλάδα που έσπευσε να απολαύσει το θέαμα του αναπάντεχου επισκέπτη, ανταμείφθηκε με το παραπάνω καθώς το πουλί παραμένει ήρεμο εντός του λιμανιού, τρέφεται κανονικά (με εντυπωσιακά μακροβούτια που κρατούν αρκετά λεπτά) και δείχνει ότι του αρέσει το μέρος.
Μάλιστα, αυτές τις ημέρες υπήρξε και νέα καταγραφή ανοιχτά της Κέρκυρας.

Η Κοινή Άλκα είναι ένα στρουμπουλό, ασπρόμαυρο πουλί με δυνατό ράμφος και θυμίζει πιγκουίνο. Είναι συγγενής της εξαφανισμένης πια Μεγάλης Άλκας. Το ίδιο κινδύνευσε να πάθει και η ίδια, αλλά ευτυχώς πάρθηκαν έγκαιρα μέτρα προστασίας τον 20ο αιώνα και  αυξήθηκε ο πληθυσμός της.

Τρέφεται κατά κύριο λόγο με ψάρια (αλλά δεν θα πει και όχι σε γαρίδες και άλλα καρκινοειδή) τα οποία πιάνει με πολύ δυναμικά μακροβούτια και μάλιστα ό,τι πιάσει το καταπίνει ενώ βρίσκεται ακόμα σε κατάδυση, αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο να της κλέψουν το φαγητό γλάροι ή ληστόγλαροι.

Φωλιάζει σε αποικίες και η πλειοψηφία των πουλιών επιστρέφει στο ίδιο μέρος για συνεχόμενες χρονιές. Τα θηλυκά γεννούν ένα αβγό, σπανιότερα δύο, και τη φροντίδα του νεοσσού επωμίζονται και οι δύο γονείς. Θα περάσουν τουλάχιστον τρία χρόνια μέχρι το νεαρό πουλί να ενηλικιωθεί και να ξεκινήσει τη δική του οικογένεια. Ζει πολλά χρόνια, το μεγαλύτερο σε ηλικία άτομο που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα ήταν 41 ετών.

Το ήξερες;

Το πρώτο πουλί που πήρε το όνομα πιγκουίνος ήταν η Μεγάλη Άλκα (Pinguinus impennis), ένα  θαλασσοπούλι του Ατλαντικού που δεν μπορούσε να πετάξει κι εξαφανίστηκε από την αλόγιστη θήρευση τον 19ο αιώνα. Όταν οι θαλασσοπόροι ξεκίνησαν την εξερεύνηση των θαλασσών του Νότου και ήρθαν σε επαφή με άλλα είδη ασπρόμαυρων πουλιών που δεν πετούσαν, τους έδωσαν το όνομα της αδικοχαμένης Μεγάλης Άλκας…

φωτογραφία: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

The post Ένας «Πιγκουίνος» στην Κυπαρισσία first appeared on tetartopress.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *