ceadcebaceb8ceb5cf83ceb7 cf86cf89cf84cebfceb3cf81ceb1cf86ceafceb1cf82 cf84cebfcf85 ceb1cf81ceb9cf83cf84cebfcf84ceadcebbceb7 cf83ceb1

Με κάθε επισημότητα εγκαινιάστηκε στις 22 Ιουλίου η έκθεση «Η Επάνοδος της Δημοκρατίας. 24 Ιουλίου 1974» του παλαίμαχου επιφανούς φωτορεπόρτερ Αριστοτέλη Σαρρηκώστα που η φωτογραφική του διαδρομή σαράντα χρόνων καλύπτει πολύ μεγάλο φάσμα της μεταπολεμικής ιστορίας της Ελλάδας. Την έκθεση εγκαινίασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρουσία του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και της Προέδρου του ΟΠΑΝΔΑ Άννας Ροκοφύλλου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων.
Φωτορεπορτάζ: Γιώργος Γρηγορόπουλος
DSC 0130
Διοργανωτές είναι ο Δήμος Αθηναίων και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων. Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερες από 150 φωτογραφίες ντοκουμέντα της περιόδου 1963-1974 με στιγμιότυπα από την τέως βασιλική οικογένεια, τις διαδηλώσεις, την 7ετή χούντα των συνταγματαρχών, τις ομαδικές δίκες, τις εκτοπίσεις, τη Νομική Σχολή, το Πολυτεχνείο και πως φτάσαμε στην κατάρρευση της χούντας, την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το Παρίσι και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου του ’74.DSC 0239Η ζωή και το έργο του Αρ. Σαρηκώστα
Γεννήθηκε στην Καισαριανή από πολυμελή οικογένεια το 1937 και πέρασε τις δυσκολίες της Κατοχής και του Εμφύλιουι ενώ ξενητεύτηκε νωρίς στη Βραζιλία αλλά επέστρεψε για να υπηρετήσει στον ελληνικό στρατό. Πρώτη του επαφή με το ρεπορτάζ ήταν με το γνωστό φωτογράφο της εποχής Κλεισθένη στο πλευρό του οποίου εργάστηκε ως βοηθός ενώ στάθηκε ο πρώτος έλληνας φωτορεπόρτερ που εντάχθηκε σε διεθνές πρακτορείο ειδήσεων (Αssociated Press το 1964).
Με το φακό του κάλυψε σχεδόν το σύνολο της μεταπολεμικής ιστορίας του τόπου μας με επισκέψεις ξένων ηγετών, πολιτικές εκδηλώσεις, αλλά και ηθοποιούς, αθλητές κλπ. Επίσης δραστηριοποιήθηκε ως πολεμικός ανταποκριτής στο εξωτερικό. Μιλώντας για τους πιο σημαντικούς σταθμούς της καριέρας του, πάντα στέκεται στο μεγάλο γεγονός της εισβολής του τανκ τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973 στο Πολυτεχνείο.
DSC 0166Παραθέτουμε τον τιμητικό χαιρετισμό της Προέδρου της Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου κατά τα εγκαίνια:
« Με ιδιαίτερη συγκίνηση εγκαινιάζω σήμερα την έκθεση με φωτογραφικά ντοκουμέντα Αριστοτέλη Σαρρηκώστα. Συγκίνηση, γιατί το επιλεγμένο υλικό που παρουσιάζεται σήμερα εδώ, αποσπασμένο από τις χιλιάδες φωτογραφίες που τράβηξε ο μοναδικός αυτός φωτορεπόρτερ στη σαραντάχρονη διαδρομή του, αποτυπώνει κρίσιμες στιγμές της νεότερης ιστορίας μας. Κάθε φωτογραφία του κι ένα τεκμήριο, κάθε στιγμιότυπο κι ένα αποδεικτικό στοιχείο που φωτίζει, εξηγεί, συγκινεί και ευαισθητοποιεί τον θεατή απέναντι στις ποικίλες όψεις και πτυχές της πολυκύμαντης πορείας μας προς τη δημοκρατία.
Ξεκινώντας από το 1963 και φτάνοντας στο 1974 και την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος, οι φωτογραφίες αυτές συνιστούν έναν «καθρέφτη με μνήμη», για να χρησιμοποιήσω τη φράση ενός θεωρητικού της φωτογραφίας.DSC 0180Είναι ικανές να φέρουν την ιστορία κατευθείαν μπροστά στα μάτια των ανθρώπων που δεν συμμετείχαν σ’ αυτήν, με τρομερή αφυπνιστική δύναμη. Και ταυτόχρονα να κεντρίσουν τη μνήμη όσων έζησαν τις στιγμές που αιχμαλώτισε ο φωτογραφικός φακός, ωθώντας τους να εντάξουν το υποκειμενικό τους βίωμα στη μακρά ιστορική αφήγηση μιας κρίσιμης δεκαετίας.
Οι φωτογραφίες του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα εγκαθιστούν το παρελθόν στο παρόν μας. Η ιστορική τους δύναμη βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο διαμεσολαβούν έναν κόσμο που δεν υπάρχει πια, παρότι ο αντίκτυπός του είναι ακόμη αισθητός στις μέρες μας. Έναν κόσμο στον οποίο πολλοί από μας μετείχαμε. Ο θεατής τις παρατηρεί και είναι σαν να βλέπει αυτόν τον κόσμο μέσα από ένα παράθυρο με θέα στο παρελθόν. Είναι τόσο εύγλωττες, πάλλονται από τόση ζωή, ώστε δεν υπάρχει ανάγκη μετάφρασης.
Αρκεί μια λεζάντα, για να τις τοποθετήσει απλώς στον χρόνο. Και αν αντικείμενο της ιστορίας είναι να περισυλλέξει και να συνδέσει το σύνολο της ανθρώπινης εμπειρίας, να αναγνωρίσει λεπτομέρειες που ενδεχομένως τη στιγμή της γέννησής τους φαίνονταν ασήμαντες ή τετριμμένες, να προσδώσει συνέχεια και συνοχή στα γεγονότα, οι φωτογραφίες του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο αυτής της διαδικασίας.»
Χαιρετισμούς κατά την εκδήλωση απηύθυναν επίσης οι Κώστας Μπακογιάννης και Αννα Ροκοφύλλου –
DSC 0186 Διάρκεια έκθεσης: 22 ως 28 Ιουλίου 2021
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη ως Παρασκευή 11:00 – 19:00
Σάββατο & Κυριακή 10:00 – 15:00, Δευτέρα κλειστά.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Στον εκθεσιακό χώρο τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων. Η χρήση ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική.
Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων: Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης – Θησείο,
Πληροφορίες: 210 3452150, στάση Μετρό: Κεραμεικός |www.opanda.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *